már
22

Tanácsok szóbelihez

Címkék: nyelvtanulás | Szerző: Patchoulie | 12:00 am

Ma volt az összetegeződős borozás, melynek folyományaként meghívtak minket véradókat Bicskére, ahol két hekto bor árválkodik... Azonnal felcsillant a szemünk és készséggel elfogadtuk az ajánlatot.

Azért írok egy ilyen posztot, mert rengeteg tévhit van ezekről a szóbelikről, például a többoldalas tételek. Pont ma láttam Lulunál, hogy 3-4 oldalas tételeket magolt a szóbelire. Hiába magyaráztuk neki Ancsával, hogy ennek így semmi értelme, ő makacsul kitart emellett. Ezzel most nem arra akarok kilyukadni, hogy őrülten tapasztalt, vén rókalány vagyok, de több a tapasztalatom, mint neki. Majd rájön.

Szóval szerintem az alábbiak kellenek egy sikeres szóbelihez:

  • A tételek kidolgozásánál felesleges több oldalas szövegeket írni, tekintve, hogy az egész szóbeli időtartama 10, maximum 15 perc, így nem lesz idő arra, hogy az egész bemagolt maszlagot felmondd. Itt nem elhanyagolható az a tény, hogy nem biztos, hogy úgy alakulnak a dolgok, ahogy te azt otthon elképzelted. Írhatsz te ragyogó három oldalt a lovaglásról, de ha például az extrém sportokról kérdeznek a pacik helyett, az ember könnyen leblokkolhat és máris oda a jó teljesítmény. Érdemesebb témánként kifejezéseket gyűjteni, illetve olyan nyelvtani szerkezeteket használni, amik több helyzetben is alkalmazhatóak, esetleges szócserékkel.
  • Jobb a nehezebb, bonyolult mondatokat előre átgondolni és megtanulni. Hiába kened-vágod, mondjuk a conditionalt (vagy mondjuk spanyolból a subjuntivot :) ), az ember általában túlságosan izgul és így könnyebben elront dolgokat. Ilyen mondatok kellenek a szóbelin, feljebb viszik a nyelvtani megformálásért kapott pontokat.
  • Ha elfelejtettél egy szót, próbálj ne pánikba esni! (Tudom, ezt így könnyű mondani.) A legjobb az, ha elmondod az adott nyelven, hogy sajnos nem jut eszedbe a szó, de ez egy olyan hely például, ahol repülők szállnak le és ahonnan különböző helyekre lehet elutazni. Tehát körülírod. A vizsgáztatók segíteni fognak neked, ráadásul ezzel még nincs is veszve semmi, hiszen beszéltél az adott nyelven.
  • Érdemes egy kifejezést többféleképpen is megtanulni, így nem fogod ismételgetni magad és választékosabb lesz a beszéded, ami a pontjaidon is meglátszik majd.

Pl: In my opinion/I think/As for me...

Según yo/Creo que/En mi opinión...

  • Használj frappáns kifejezéseket! Angolul odavannak az In a nutshell-ért. :)
  • Ha valamit elrontasz, próbálj ne megijedni! Ha észreveszed a hibád, kérj elnézést és javítsd ki.

Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://patchoulie.blog.hu/api/trackback/id/tr631858398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása